info@carnivalnews.net

Emotet-bottiverkko syöksee jälleen roskapostia uhrien laitteille

Check Pointin tietoturvatutkijat ovat havainneet, että tunnettu bottiverkko on jälleen voimissaan ja levittää mainoskampanjoja kuin ei olisi koskaan kesälomalla ollutkaan.

Tietoturvayhtiö Check Pointin tutkimustoiminnasta vastaava Check Point Research kertoo uusimmassa haittaohjelmakatsauksessaan, että Emotet-bottiverkko oli kolmen kuukauden hiljaisuuden jälkeen jälleen hyvässä vauhdissa syyskuussa. Meneillään oli useita roskapostikampanjoja, joiden toteutuksessa se oli mukana.

Osassa Emotet-kampanjointiin kuuluvista sähköposteista oli linkki, jota klikkaamalla uhrin koneelle latautui haitallinen Word-tekstitiedosto. Osassa viesteistä haitallinen tiedosto oli liitteenä. Kun tiedosto avattiin, se pyysi uhria mahdollistamaan tiedoston makrot, jotka sitten latasivat Emotet-haittaohjelman uhrin tietokoneelle. Emotet oli syyskuussa maailman viidenneksi yleisin haittaohjelma.  Suomen listalla se oli kuudes.

 ”Meille ei ole selvinnyt, miksi Emotet piti lomaa kolmen kuukauden ajan, mutta oletamme, että sen kehittäjät päivittivät sen ominaisuuksia. On tärkeää, että organisaatiot muistuttava työntekijöitään kalasteluviestien riskeistä ja varoittavat avaamasta epäilyttävistä osoitteista tulevien sähköpostiviestien liitteitä tai klikkaamasta niiden linkkejä. Myös uusimman sukupolven haittaohjelmaratkaisu, joka seuloo epäilyttävät viestit ennen kuin ne lähtevät vastaanottajalle, on hyödyllinen”, kommentoi Check Pointin tutkijaryhmän vetäjä Maya Horowitz.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat syyskuussa 2019:

 1. JSecoin – Verkkosivuille upotettava kryptovaluutan louhintaohjelma. Esiintyvyys 13 %.
 2. Formbook – Windows-järjestelmän haittaohjelma, joka kerää uhrien tietoja monin eri tavoin. Esiintyvyys 7 %.
 3. XMRig – Monero-kryptovaluutan louhija. Esiintyvyys 7 %.
 4. TrickBot – Pääasiassa pankkihuijauksiin tähtäävä haittaohjelma. Esiintyvyys 5 %.
 5. Phoenix – Esiintyvyys 4 %.
 6. Emotet – Moderni troijalainen, joka on taitava piiloutumaan. Leviää myös sähköpostien kautta. Esiintyvyys 4 %.
 7. Cryptoloot – Kryptolouhija. Esiintyvyys 4 %.
 8. Chir – Esiintyvyys 3 %.
 9. Loyeetro – Esiintyvyys 3 %.
 10. Bonzo – Esiintyvyys 2 %. Dealply – Esiintyvyys 2 %.

Maailman yleisimmät haittaohjelmat syyskuussa 2019: 

 1. Jsecoin – Louhintaohjelma, joka on mahdollista upottaa verkkosivulle. Sivuston käyttäjä voi halutessaan esimerkiksi ostaa pelirahaa louhimalla kryptovaluuttaa.
 2. XMRig – Avoimen lähdekoodin louhintaohjelma, jota käytetään Moneron louhintaan.
 3. Agentesla – Kehittynyt RAT-haittaohjelma, joka tallentaa näppäintoimintoja ja varastaa salasanoja. Pystyy myös ottamaan kuvakaappauksia.

Mobiilihaittaohjelmien globaalilla listalla ykkösenä oli syyskuussa Lotoor, joka on Android-laitteiden haavoittuvuuksia hyödyntävä hakkerityökalu. Kakkoseksi kohosi AdroidBauts, joka pystyy välittämään eteenpäin monia laitteen tietoja sekä lataamaan laitteelle mainoksia, sovelluksia ja oikoteitä. Kolmanneksi yleisin mobiilihaittaohjelma oli Hiddad, joka pakkaa sovelluksia uudelleen ja tarjoaa niitä kolmannen osapuolen sovelluskaupassa. Se levittää pääasiassa mainoksia ja muuta roskapostia, mutta pystyy myös ohittamaan tiettyjä käyttöjärjestelmän turvaportteja, jolloin hyökkääjä voi päästä käsiksi arkaluontoiseen aineistoon.

Check Pointin tutkijat listasivat myös syyskuun käytetyimmät haavoittuvuudet. MVPower DVR Remote Code Execution johti tällä kertaa listaa 37 prosentin esiintyvyydellä yritysverkoissa. The Linux System Files Information Disclosure -haavoittuvuus oli seuraavaksi yleisin, ja kolmanneksi ylsi Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure. Ero oli hiuksenhieno, ja molempien esiintyvyys oli 35 %.

Kuukausittain laadittava haittaohjelmatilasto perustuu Check Pointin ThreatCloudinTM tietoihin. Se on maailman laajin verkosto, joka kerää tietoja kyberhyökkäyksistä ja näyttää ne reaaliaikaisesti kartalla. Verkosto tunnistaa päivittäin miljoonia haittaohjelmatyyppejä analysoidessaan yli 250 miljoonasta verkko-osoitteesta saamiaan tietoja.

Täydellinen Top 10 -haittaohjelmalista löytyy Check Pointin blogista.

Check Pointin uhkientorjuntaresurssit ovat saatavilla osoitteessa http://www.checkpoint.com/threat-prevention-resources/index.html

Vastaa