info@carnivalnews.net

Mikä on VPN ja miksi sen hankkiminen kannattaa? – 6 syytä!

Internetin rooli nykypäivän maailmassa on todella suuri, mutta silti useimmat käyttävät sitä ilman, että ovat riittävän suojautuneita tietoturvauhilta. Tämä on hyvin huolestuttavaa etenkin, kun menossa on aikakausi, jossa tietomurrot, haittaohjelmien levinneisyys sekä tietojen kalastelu ovat yleisempiä ja vaarallisempia kuin ikinä aiemmin.

Se on valitettava fakta, etteivät tietokoneen palomuuri tai virustorjuntaohjelma enää takaa turvaa kaikilta uhilta, joita internetin ihmeellinen maailma kätkee sisäänsä. Puhumattakaan siitä kaikesta datan määrästä, mitä ihminen jakaa verkkoon ja erilaisille toimijoille, kun hänellä on kokeilussa esimerkiksi uudet nettikasinot. Tämä kaikki data hyödynnetään maksimaalisesti ja sitä myydään eteenpäin kaupallisessa tarkoituksessa.

Tältä kaikelta voi kuitenkin suojautua tehokkaasti VPN-yhteyden avulla.

Mikä VPN on?

Sana VPN tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa ja se tulee sanoista Virtual Private Network. Kyseessä ovat erilaiset yksityiset verkot, joissa tahot voivat toimia ilman, että ulkopuoliset voivat seurata heidän välillään liikkuvaa dataa. Tuo data, joka on niin arvokasta, on siis mahdollista suojata rikollisilta ja muilta tahoilta, joille sitä ei halua jakaa.

Käytännössä tämä salattu yhteys toimii niin, että VPN käyttää etäpalvelinta IP-osoitteen peittämiseksi. Helpoiten VPN:n ymmärtää, kun ajattelee sen yksityisenä tunnelina, joka kuljettaa tiedon määränpäähän ilman, että kukaan näkee sinne sisään.

VPN tarjoaa siis täydellisen anonymiteetin verkossa. Voit esimerkiksi tehdä verkko-ostoksia luottokortillasi siten, että kortin tiedot pysyvät täysin suojattuna. Myös esimerkiksi luottamuksellisten asiakirjojen lähettäminen onnistuu ilman, että kukaan muu voi siepata tai avata niitä.

6 syytä hankkia VPN

1) Internet-yhteyden nopeuttaminen

Osa internetin palveluntarjoajista tunnetaan siitä, että ne rajoittavat käyttäjiensä kaistanleveyttä, jotta he päivittäisivät nopeampaan – ja kalliimpaan – palveluun. Saatat kärsiä hitaista nopeuksista myös siksi, että jaat nettiyhteytesi monien muiden käyttäjien kanssa.

Monet kaapeli- ja DLS-palvelut nimittäin tarjoavat kokonaisille kaupunginosille yhden jaetun nettiyhteyden.

Kun käytössä on VPN, tapahtuu kommunikointi suoraan etäpalvelimen kanssa, jolloin kaistanleveysrajoitukset eivät ole vaikuttamassa. Tällöin pääset nauttimaan huomattavasti nopeammasta internet-yhteydestä.

Sellainen on tärkeä, jos esimerkiksi:

  • Pelaa verkossa
  • Suoratoistaa HD-sisältöä
  • Lataa suuria tiedostoja

2) Nauti maailmanlaajuisesti rajattomasta internet-yhteydestä

Montako kertaa olet yrittänyt katsoa jotain netissä, mutta olet saanut ilmoituksen, jossa kerrotaan, ettei tämä sisältö ole saatavilla alueellasi? Normaalissa olosuhteissa kaikki internetin palvelut ja sivustot eivät ole käytettävissä kaikkialla maailmassa, mutta VPN tarjoaa ratkaisun tähän pulmaan.

VPN mahdollistaa tavan kiertää ongelman, jossa tietyssä maassa ei pääse kirjautumaan tietyille sivuille tai näkemään tiettyä sisältöä, tarjoamalla satoja etäpalvelimia, joihin voit muodostaa yhteyden helposti. Vain yhdellä napin painalluksella voit vaihtaa sijaintisi esimerkiksi Suomesta Yhdysvaltoihin ilman, että olet oikeasti matkustanut minnekään.

Tällöin pääset käyttämään sellaisia sivustoja ja näkemään sellaista sisältöä, mitä Suomessa ei normaalisti olisi tarjolla.

3) Lähetä ja vastaanota arkaluontoista sisältöä turvallisesti

Jos sinun on käytettävä, lähetettävä tai vastaanotettava arkaluontoista sisältöä – olipa se sitten poliittista, uskonnollista tai henkilökohtaista – voit olla suojelun tarpeessa, mikäli olet alueella, jossa sananvapautta ei kunnioiteta.

VPN on yksi harvoista työkaluista, joka voi tarjota anonymiteetin tietojen siirtämiseen verkossa. Mikään taho – ei edes hallitus – voi nähdä, mitä teet.

4) Julkisen Wi-Fi-verkon turvallinen käyttäminen

Ilmaiset WiFi-hotspotit tekevät yhteydenpidosta helppoa missä ikinä oletkaan. Mitä riskeeraat kirjautuessasi sellaiseen sisään? Vaikka käyttö on helppoa ja kätevää, on se hyvin riskialtista, sillä et voi hallita julkisen Wi-Fi-verkon turvallisuusstandardeja.

Tähän ongelmaan on olemassa erinomainen ratkaisu: VPN. Käytä julkista verkkoa VPN:n turvin suojataksesi arkaluontoiset tietosi. VPN antaa vaikutelman, että kaikki tietosi tulevat laitteesi sijaan joltain muulta palvelimelta, jolloin hakkerin on vaikeampi tunnistaa sinua ja käyttää tietojasi hyväkseen.

5) Estä verkkosivustoja seuraamasta sinua

Oletko koskaan keskustellut jostakin tuotteesta tai palvelusta sosiaalisessa mediassa tai yksityisviesteissä ja sitten huomannut laitteesi olevan täynnä mainoksia aiheeseen liittyen? Asian ei tarvitse olla kovin ihmeellinen, sillä esimerkiksi pelkistä videopeleistä puhuminen voi saada laitteen tulvimaan pelaamiseen liittyviä mainoksia.

Nettisivut seuraavat aktiivisesti toimintaasi ja vuorovaikutustasi, ja myyvät nämä tiedot eteenpäin mainostajille, jotka kohdistavat mainoksensa sinulle viimeaikaisen toimintasi perusteella.

Kun käytät virtuaalisia erillisverkkoja, Google tai muut sivustot eivät näe, kuka oikeasti olet. Tällöin ne eivät voi tallentaa tietoja hauistasi, yksityisviesteistäsi tai mistään muustakaan, mitä teet verkossa. VPN:n avulla ärsyttävät ja häiritsevät mainokset jäävät historiaan.

6) Saa parhaimmat hinnat

Sen lisäksi, että VPN salaa dataliikenteesi, se voi myös tarjota parhaat hinnat eri palveluihin ja tuotteisiin. Miten? Monet eivät tiedä sitä, että tuotteiden ja palveluiden hinnat verkossa näkyvät hinnat voivat vaihdella useista tekijöistä riippuen, kuten sijainnistasi ja viimeaikaisesta toiminnastasi verkossa.

Merkittävät ja isot ostokset, joissa hintaerot ovat suuria, ostetaan yleensä verkosta. Tällaisia ovat esimerkiksi lento- ja junaliput, joiden ostamista ja sivuilla vierailua seurataan evästeillä.

Jos siis etsit esimerkiksi lentolippuja tai junamatkoja ja palaat myöhemmin samaiselle sivustolle uudestaan tehdäksesi ostoksen, voit huomata, että hinta on noussut paljon suuremmaksi. Kyseessä on hyvin epäeettinen menetelmä, joka ei jätä kuluttajalle muuta vaihtoehtoa kuin maksaa alkuperäistä suurempi hinta.

Kun VPN peittää selaushistoriasi, varaussivustot eivät pysty tunnistamaan sinua samaksi kohteeksi, joka vieraili sivustolla alun perin. Lisäksi VPN:n avulla voit vaihdella sijantiasi ja vertailla sitä kautta eri alueiden hintoja, mikä voi johtaa suuriin säästöihin.

Trackbacks & Pings

Vastaa