Onko uskollinen apulaisesi turvallinen?
Koko 2000-luku on ollut työelämässä kovien muutosten aikaa. Toisaalla robotekniikka on muokannut tehtaiden toiminnot uusiksi ja varastoihin on tullut robotit ihmisten sijaan, mutta näitä näkyvämmin muutos on tapahtunut meidän jokaisen arjessa. Älypuhelin on tunkeutunut niin työ- kuin vapaa-ajan elämäämme ja yhdessä internetin ja koko mobiiliteknologian kehityksen kanssa, työn ja vapaa-ajan raha on entistä vaikeammin havaittavissa.
Uudet puhelimet ja työ
Monet nykyajan puhelinvalmistajat tuovat markkinoille puhelimia, joiden tekninen pohja mahdollistaa kymmenien, jopa satojen sovellusten asentamisen laitteeseen. Me voimme hoitaa älypuhelimella jo aivan hyvin jopa töiden- ja projektienhallintaa sekä seurata henkilöstön ja resurssien käyttöä reaaliajassa. Itseasiassa ohjelmistoala onkin jo pidemmän aikaa siirtänyt tuotekehitystään sille linjalle, että entistä enemmän ohjelmistoja ostetaan käyttöpalveluna, eikä enää asennella yrityksen omille palvelimille.
Me olemme tottuneita asentamaan puhelimiimme erilaisia sovelluksia jo teini-iästä lähtien, joten työelämään astuessamme uudet sovellukset ovat vain nimenomaan sitä, uusia sovelluksia. Aiemmin emme olleet vielä tottuneet tähän, kotikoneissa saattoi olla nettiselain, pelejä ja kenties muutamia ohjelmia ja puhelimella soiteltiin ja otettiin valokuvia. Vasta viimeiset vuodet ovat tuoneet mobiililaitteisiin elämänhallintaa ja yritystoiminnan sovelluksia, ja olemme niin tottuneita niihin, että jos mobiiliverkot nyt yhtäkkiä katoaisivat, olisimme aivan hukassa.
Ja mieti, jos tekniikka ei olisi kehittynyt ei sinulla olisi sellaista pelivalikoimaakaan saatavilla mikä nykyaikana kaikilla on 24/7. Esimerkiksi kasino ilman rekisteröitymistä on yhdistelmä sekä mobiiliteknologiaa että uutta eurooppalaista maksuliikennepalvelua.
Tekniikka jyllää eteenpäin
Useimmat meistä eivät ajattele sitä sen enempää, mutta joitain tekninen kehitys jopa pelottaa. Jo nyt älypuhelimemme seuraa meidän jokapäiväistä tekemistämme ja menemisiämme ja raportoi niitä eri pilvipalveluihin. Lisäksi tarvitsemme laitettamme pankkimaksamisen yhteydessä ja vähitellen myös tunnistautumisessa entistä enemmän – jollei sitten mennä eurooppalaiseen sormenjälkitunnistukseen julkisilla paikoilla(!).
Nykyään on välillä jopa vaikeata saada palvelua ilman, että avaat mobiililaitteesi. Se että siinä puhelimessasi on yli kuuden tuuman näyttö, useampi kamera ja muistitilaa enemmän kuin vanhoissa tietokoneissa ei ole enää myyntivaltti, vaan nykyään pitää puhelintakin alkaa myydä lifestyle- tuotteena. Siihen liittyy sekin nippelitieto, että peräti 95 % puhelinten komponenteista on kierrätettäväksi kelpaavaa – koska näemme ensimmäisen todella puhelinten kierrätykseen erikoistuneen yrityksen tai palvelun? Nyt se on lähinnä puhelinmyyjien liiketoimintaa.
Jos Suomessa myydään vuosittain noin kaksi miljoonaa puhelinta ja kierrätykseen menee 100 000 ja uudelleenkäyttöön 300 000, niin mihin päätyt ne 1,6 miljoonaa puhelinta? Puhelimille voisi jopa kehittää oman panttijärjestelmänsä. Nykyaikainen älypuhelin nimittäin sisältää noin 40 eri ainetta, joista suurin osa ovat metalleja, joiden kaivamisesta käydään kovaa kamppailua maailmalla. Yhdessä puhelimessa on keskimäärin 10 milligrammaa kultaa, ja jos puhelimia valmistetaan maailmalla vuosittain reilut 1,5 miljardia, tarvitaan pelkästään kultaa jo tonnikaupalla. Globaalilla tasolla maailman elektroniikka- ja sähköromusta saadaan kiertoon vain noin 20 %!
Entä oma puhelimesi
Oletko koska viimeiset katsonut, kuinka monta sovellusta omassa puhelimessasi on, tai oletko koskaan edes miettinyt, mitä kaikkea tietoa puhelimesi sovellukset sinusta ja elämästäsi keräävät ja lähettävät edelleen. Tai onko oma puhelimesi suojattu, käytöltä ja tietoliikenteen osalta? Varsinkin jos käytät erilaisia wifi-verkkoja matkoillasi tai työssäsi, on sinun hyvä varmistaa, että puhelimesi on kunnolla suojattu ja sen tietoturva on ajan tasalla. Ainakin yksi perusmuistisääntö on hyvä pitää muistissa, niin puhelimen, tietokoneen kuin myös sen oman kotitelevision suhteen: päivitä sovellukset uusien versioiden tullessa saataville. Sovelluksiin tulevien päivitysten tarkoituksena on yleensä korjata mm. turvallisuusongelmia, joita verkkorikolliset käyttävät hyödykseen jollet tuki reikiä näillä päivityksillä.
Nykyään kannattaa myös miettiä oman puhelimenkäyttöä luonnon kannalta. Haluatko aina ostaa sen uusimman puhelimen, vaikka oma puhelimesi teknisesti on vielä aivan hyvässä kunnossa, vai haluatko oikeasti kerätä kotiin puhelinten hautausmaan, joka saa joka vuonna yhden tai kaksi uutta asukasta?