info@carnivalnews.net

Verkkokaupat ja oma hyvinvointi

Monesti verkkokaupat ovat tuoneet apua myös oman hyvinvoinnin kehittämiseen ja ylläpitämiseen jo sitä kautta, että verkkokaupat voivat tarjota kilpailukykyisiä hintoja tuotteille laidasta laitaan – niin digitaalisille tuotteille, kuin ns. pehmeille tuotteille. Pehmeitä tuotteita ovat tavallaan myös erilaiset terveyteen liittyvät tuotteet, mitä on saatavilla verkkokaupoista, kuten nikotiinipussit tupakoinnin lopettamisen tueksi, jotka tarjoavat toimivan tavan lopettaa tupankanpoltto ja samalla poistaa passiivisen tupakoinnin aiheuttamat haitat lähipiiristä. Mutta nikotiinipussien lisäksi löytyy netistä paljon muutakin omaan hyvinvointiin liittyvää, turvallista ostettavaa – eikä sen aina pidä olla mitän isoa tavaraa.

Verkko-ostamiseen voi pääsääntöisesti suhtautua turvallisesti, kunhan vähän näkee vaivaa verkkokaupan suhteen tarkistaakseen kaupan oikeellisuuden. Tutut isot merkkikaupat ovat totta kai turvallisia paikkoja ostoksille, mutta kansainvälisillä markkinoilla on myös toimijoita, jotka eivät ole niin luotettavia, joten uuden verkkokaupan kohdalla kannattaa kysellä muilta ja lukea netistä palautteita – ne antavat kyllä lisää tietoa erikoisimmistakin verkkokaupoista.

Turvallisesti VPN:n kanssa

Laita oma VPN päälle ja lähde seikkailemaan verkkokaupoissa – muista että voi tehdä aivan kuten aikoinaan tehtiiin ennen nettiä, eli mentiin kaupungille ikkunaostoksille, ei sieltä verkkokaupastakaan ole pakko mitään ostaa, voi tyytyä vai katselemaan ja laittamaan muistiin hyvät tuotteet – se vain pitää muistaa, että monet tarjoustuotteet saattavat olla vain tavaraeriä, eli tarjous ei ole pitkään voimassa, ja vastaavasti joku tarjous voi olla lyhyen aikaan – näitäkin on hyvä pitää silmällä. Kansainvälisissä verkkokaupoissa on hyvä myös aina ensin tarkistaa, toimittaako kauppa Suomeen. Suomeen toimittaminen ei ole nimittäin mitenkään varmaa, ei edes niin läheltä kuin Saksasta tai Englannista – jokainen kauppa ja jokainen kauppias itse päättää, kuinka kauas ja mihin maihin hän on halukas myymään.

Terveyttä verkkokaupasta

Huomioi kuitenkin pari asiaa, jos ostat tuotteita Suomen ulkopuolelta, esimerkiksi ravintolisien suhteen: Ravintolisät voidaan luokitella elintarvikkeiksi, itsehoitovalmisteiksi tai lääkkeiksi. Lääkkeiden tuonnissa on rajoituksia ja kieltoja. Tilaajan eli ostajan vastuulla on selvittää Fimeasta, onko valmiste luokiteltu Suomessa lääkkeeksi. Selvittämällä asian etukäteen varmistat, ettet syyllisty lääkerikkomukseen tai -rikokseen. Samaa valmistetta voidaan myydä joissain maissa ravintolisänä, kun taas toisissa maissa se onkin lääke. Suomessa Fimean tehtävänä on päättää, luokitellaanko aine tai valmiste lääkkeeksi.

Terveystuotteiden turvallisuuden takaa ostaminen oikeasta myyntikanavasta

Terveystuotetukut ry painottaa tuotteiden ostamista luotettavilta toimijoilta, jolloin raaka-aineet ja itse tuotteet ovat oikein käytettynä turvallisia ja asiantuntemus saatavilla.

Kuluttajan tulee olla tänä päivänä todella valveutunut, sillä laajasti myös elintarvikkeita myydään erilaisilla terveyslupauksilla. Terveystuotteet eivät suinkaan ole poikkeus, on siis tärkeää tietää, mitä tuotteita tarvitsee ja noudattaa annostusohjeita. Kuluttajan avuksi meillä Suomessa on erikoiskauppoja ja -osastoja sekä apteekkeja, joissa löytyy koulutettua, osaavaa henkilökuntaa. Epävarmassa tilanteessa nämä ammattilaiset osaavat auttaa oikean tuotteet valinnassa ja käytössä.

Terveystuotteiden verkkokauppa on suhteellisen uutta, esimerkiksi vanhin verkkoapteekki on peräisin vasta vuodelta 2006. Koska terveystuotteet vaativat huolellisuutta ja turvallisuutta, ovat kaupat osanneet ottaa roolinsa vakavasti. Mutta vieläkään kaikki suomalaiset eivät tiedä, että lääkkeitäkin voi tilata Suomessa verkkokaupoista. Yliopiston Apteekin marraskuussa 2020 Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan vähän yli neljännes (27 %) suomalaisista tietää, että reseptilääkkeiden ostaminen suomalaisista verkkoapteekeista on mahdollista.

Superfoodia verkkokaupasta

Kotoisten ja niin arkiselta vaikuttavien mustikoiden, puolukoiden ja porkkanoiden rinnalle ovat kivunneet eksoottiset acait, gojit ja spiruliinat. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että juuri monipuolinen ja täysipainoinen ruokavalio takaa kaikkien tarvitsemiesi aineiden saannin; älä siis unohda mennä syksyllä marjametsään, josta voit ilmaiseksi kerätä ämpärikaupalla pakkaseen superfoodeja. Älä myöskään nyrpistä nenääsi perinteisille perusruoka-aineksille – joista useat muuten ovat superruokien listalla – kuten porkkanalle, rukiille ja kauralle!

Marjat ja pähkinät ovat erinomaista ravintoa, joille löytyy myös omat päiväsuositukset Ruokaviraston laatimista ravitsemussuosituksista. Marjoja tulisikin nauttia vähintään 1 dl päivässä, mielellään enemmän, ja pähkinöitä vähintään 30 g (2 rkl) päivässä.

Superfood eli superruoka on markkinointitermi, jota yleensä käytetään kuvaamaan erityisen ravinnerikasta ruokaa tai ruoka-ainetta. Näitä tuotteita voit tilata vaikka oman paikkakuntasi K-kaupan verkkokaupasta kotiin toimitettuna, tai vähintään noutomyyntinä valmiiksi sinulle pakattuna.

Terveystuotteet palveluina

Yksityiset laboratoriot ja terveydenhuollon palvelutalot kuten esimerkiksi Terveystalo ovat tuottaneet omiin verkkokauppoihinsa myös erilaisia tutkimuspaketteja, joilla on mahdollista tutkia oman terveyden olotilaa, niin miesten kuin naisten suhteen.

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rautavarastot vaikuttavat siihen, miten jaksamme. Kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan. Siksi Puhti-terveystarkastus on hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata. Palvelun tarkoitus ei ole etsiä sairauksia tai selvittää erilaisten oireiden syytä, vaan edistää hyvinvointia ja jaksamista sekä kiinnittää huomiota tekijöihin, joilla voi vaikuttaa elintapasairauksien ehkäisyyn.

Vastaa