info@carnivalnews.net

VPN ja turvallinen nettiliikennöinti

Tietoturva on nykyään todella tärkeä asia ja VPN on yksi osa tietoturvaa nykypäivänä. Verkossa selatessa sinä olet alttiina monelle vaaralle, jota et välttämättä edes huomaa itse. Lukemalla tämän artikkelin loppuun pääset paremmin asian ytimeen, että mikä on VPN ja miten voit lisätä lisää tietoturvaasi ja yksityisyyttäsi käyttämällä VPN-palvelua selatessasi internettiä.

Mikä on VPN?

VPN (Virtual Private Network) on monelle meistä täysin vieras juttu internetin maailmassa. VPN yhteydellä ihmiset voivat verkossa turvata oman sijainnin käyttämällä eri maan IP-osoitetta. Tämä tuo lisää turvaa ihmisen yksityisyyteen internetin maailmassa missä liikutkin.

Salaamaton verkko on huono juttu tietoturvalle. Salaamattomassa verkossa kuka tahansa voi salakuunnella käyttäjän tietoliikennettä. Vaikka verkossa olisikin salaus, niin sen turvallisuuteen ei välttämättä kannata luottaa. Esimerkiksi verkon reititin saattaa olla kaapattu.

Nettiliikennettä valvotaan monella eri tapaa ja suomessa harmaita hiuksia tuottaa yleensä tekijänoikeuksia valvovat tahot. VPN yhteyttä käyttämällä voi näitäkin välttää. Tekijänoikeuksien suojaaman materiaalin jakaminen on silti laitonta, vaikka sinulla VPN-yhteys käytössä.

Organisaatiot sekä julkiset verkostot rajoittavat heidän palomuurien avulla verkossaan tapahtuvaa liikennettä ja saattavat sillä esimerkiksi estää tiettyjen verkkoprotokollien käyttämät portit kokonaan.

Kannattaa käydä tutustumassa erilaisiin saatavilla oleviin VPN-palveluihin ja esimerkiksi VPN-yhteys sivustolta, jossa kerrotaan lisätietoa erilaisista VPN-palveluista sekä paljosta muusta tietoturvaan liittyvästä.

Miten VPN toimii?

VPN salaa sinun dataliikenteesi muodostamalla sille eräänlaisen putken. Tietoliikenteesi kulkee putkessa suojatulle serverille eli palvelimelle ja vasta sitten varsinaiselle sivustolle tai sovellukseen, jota olet käyttämässä – esimerkiksi Facebook, Instagram, SnapChat tai verkossa olevassa verkkokaupassa. Näin VPN pystyy hämärtää sinun laitteesi varsinaisen sijainnin. VPN-palvelin voi sijaita myös Suomessa, jos näin käyttäjä haluaa.

Mihin laitteisiin VPN saa?

VPN on saatavilla nykyään lähes kaikille alustoille. Pöytäkoneille ja kannettaville tietokoneille löytyy useita eri VPN-ohjelmistoa. Myös androidille saatavat VPN-sovelluksia löytyy Google Play – kaupasta sekä Applen laitteille löytyy omansa iTunes -kaupasta.

Jotkut VPN-palvelut saa toimimaan useammassa kuin yhdessä laitteessa, mutta osa näistä on maksullisia palveluita. Kannattaa lukea tämä artikkeli loppuun sekä tutustua eri palveluihin tarkasti ennen sen palvelun hankkimista.

VPN hyödyt ulkomailla?

VPN ja Netflix on myös hyvä yhdistelmä, sillä suomalaiset voivat katsoa Amerikkalaisia Netflix-sarjoja, jotka ei toimi suomalaisen IP-osoitteen alla eli. Myös muut suoratoistopalvelut sisältävät ohjelmia ja elokuva, joita ei näy suomessa ollenkaan.

YouYubessa välillä ilmenee videoiden kohdalla teksti, jossa sanotaan ”videota ei voida näyttää maassasi” eli videolle on laitettu rajoituksia tietyille maille. Tämänkin voi ohittaa käyttämällä VPN-yhteyttä.

Matkustelevat suomalaiset saattavat olla lomalla muutaman kuukauden, jossa esimerkiksi YLE Areena ulkomailla toimii myös kätevästi VPN-yhteyden avulla, jos haluat katsoa suomalaisia ohjelmia ja tv-sarjoja suoraan ulkomailta käsin.

Onko VPN-palvelun käyttö laillista?

Kyllä, sillä sinulla on oikeus omaan yksityisyyteen useimmissa eri valtioissa. Muutama valtio kuitenkin rajoittaa VPN-yhteyden käytön maassaan.

Mistä hankkia VPN?

VPN-yhteyksiä on saatavilla ilmaisia sekä maksullisia ja niitä löytyy internetistä satoja erilaisia . Kannattaa esimerkiksi lukea NordVPN kokemuksia tai vertailla muita VPN-palveluita ennen kuin menee ja vain hankkii sellaisen. Sillä osa VPN palveluista saattaa sisältää vain rajoitetun käytön.

Kuitenkaan täysin turhaan VPN-ohjelmistoa ei kannatta mennä suoraan hankkimaan, vaan kannattaa ensiksi lukea mitä kaikkea se pitää sisällään, että onko sinulla oikeasti tarvetta VPN-palvelulle oikeasti.

Jos päädyt hankkimaan VPN-palvelun, kannattaa lukea sen käyttöehdot tarkasti ennen palvelun käyttöönottoa, sillä osa sovelluksista saattaa pyytää lupaa käyttää laitteesi tiettyjä juttuja.

One Response to “VPN ja turvallinen nettiliikennöinti

  • On myös hyvä huomata että VPN-palvelut eivät turvaa viruksilta, joten hyvän virusturvaohjelmisto on myös oltava olemassa.

Vastaa