info@carnivalnews.net

VPN-palvelimien hyvät ja huonot puolet

VPN-palvelimet ovat nykyään laajalti käytössä, sillä niiden sanotaan tekevän verkossa surffailusta turvallisempaa kuin ilman suojausta. Käytännössä VPN luo hakkerin ja netin käyttäjän välille lisäpysäkin, mikä tekee käyttäjän selaustietoihin pääsystä haastavampaa. VPN-palvelimilla on kuitenkin myös huonoja puolia. Tässä artikkelissa tutustumme tavallisimpien VPN-palvelimien ominaisuuksiin ja ongelmiin. 

VPN-palvelimia löytyy nykyään joka lähtöön

Nykyään lähes jokainen antivirus-sovellus tarjoaa mahdollisuutta VPN-palvelimeen muun tietoturvan lisäksi. On myös olemassa ainoastaan VPN-palvelimiin keskittyviä yrityksiä. Jokaisen VPN-palvelimen tarkoitus on tarjota käyttäjälle mahdollisuuden liikkua netissä yksityisemmin ja turvallisemmin. 

VPN-palvelimia löytyy niin tavallisille netin käyttäjille kuin aktiivipelaajille. PrivacySharksin suositellut VPN-palvelimet ovat erittäin laadukkaita ja turvallisia. Hyvä VPN-palvelin tekee käyttäjän elämästä helpompaa, eikä haastavampaa. Toki laitteensa kannattaa suojata myös toimivalla antivirus-ohjelmistolla, mutta VPN luo jokaiselle lisäsuojan. Mitä ovat VPN-palvelimien hyvät puolet?

Parempi yksityisyyden taso

VPN-palvelin, joka toimii odotetulla tavalla, tarjoaa käyttäjälle mahdollisimman hyvän yksityisyyden tason. Jokainen meistä jättää nettiin virtuaalisia jalanjälkiä, jotka ikään kuin sumenevat VPN-yhteyden ansiosta. Huijarit tai hakkerit eivät voi VPN-palvelimen ansiosta päästä perille IP-osoitteestasi, vaan heille näkyy ainoastaan VPN-osoite. Tällöin voit surffata netissä ilman, että kukaan seuraisi tekemisiäsi ja yrittäisi kalastella tietojasi. 

Surffaa turvallisesti myös julkisessa verkossa

Hakkerit liikkuvat monesti julkisissa verkoissa, sillä ne luovat loistavan alustan käyttäjien seuraamiseen. Vaikka kyberturvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla, niin julkiset verkot luovat merkittävän kyberuhkan jokaiselle suomalaiselle. Onneksi VPN-palvelin voi tarjota suojan käyttäjälle, kun hän liikkuu julkisessa verkossa. Valitettavasti verkkohuijauksien takia menetetään jopa rahaa, joten on ensisijaisen tärkeää pitää huolta tietoturvallisuudestaan. 

Katsele sarjoja ja elokuvia kotimaasi ulkopuolella

VPN-palvelimia käytetään tietoturvallisuuden parantamisen lisäksi myös ulkomaisten sarjojen tai elokuvien katsomiseen. Tämä ei ole mahdollista kaikissa striimauspalveluissa, mutta esimerkiksi Netflixin valikoimat ovat toiset, kun sivulle menee toisen maan VPN-palvelimella. Tästä ominaisuudesta voi olla hyötyä silloinkin, kun opiskelee uutta kieltä ja haluaa katsoa sarjoja vieraalla kielellä. 

VPN-palvelimen haittoja

VPN-palvelimen hyviä puolia korostetaan välillä hieman liikaakin. Todellisuudessa jokaisella asialla on omat kääntöpuolensa ja sama pätee VPN-palvelimiin. Palvelimien ongelmista osa liittyy yksinkertaisesti siitä, ettei niiden teknologia ole vielä tarpeeksi pitkälle kehitettyä. Millaisiin ongelmiin VPN-palvelimen käyttäjä saattaa törmätä?

VPN saattaa hidastaa verkkoyhteyttäsi

VPN-yhteys ei aina toimi loistavasti ja ongelmana voi olla, että VPN-palvelin hidastaa verkkoyhteyttäsi. Vaikka palvelin tekee verkossa surffailusta turvallisempaa ja yksityisempää, on ikävää, jos meno hidastuu matkan varrella olevan serverin takia. Laadukas VPN-yritys varmistaa, että serverit toimivat tarpeeksi tehokkaasti, joten yleinen verkkokokemus ei kärsi. 

Osa verkkosivuista estää VPN-palvelimen

Yhä useammat tietävät jo, mikä on VPN, joten on kehitetty teknologioita, jotka blokkaavat sen. Joskus VPN-käyttäjä joutuu siis laittamaan palvelimen pois päältä pystyäkseen katsomaan sarjoja tai rekisteröitymään tiettyyn verkkopalveluun. Osa palveluista nimittäin vaatii sen, että he pystyvät seuraamaan käyttäjien tekemisiä sivustollaan. 

Mitä on hyvä muistaa ennen VPN-palvelimen ostamista?

Ennen VPN-palvelimen ostamista on hyvä muistaa muutamia asioita. Ensinnäkin on hyvä idea tutustua erilaisiin palvelimiin ja niiden ominaisuuksiin. VPN-palvelimien hinnoillakin on eroja ja hinta-laatusuhteeseen on tärkeää kiinnittää huomiota. Tärkeintä on tietenkin, että kyseessä on laillinen palvelu, joka toimii. Toisekseen on syytä varmistaa, että laitteen yleinen tietoturvallisuus on kunnossa jo ennen erillisen VPN-palvelimen lataamista. VPN ei pelasta kaikilta verkon kyberuhkilta. 

Yhteenveto

VPN-palvelimien käyttöön liittyy siis niin hyviä kuin huonojakin puolia, jotka on hyvä pitää mielessä. VPN on uusi teknologia, joka auttaa monia liikkumaan netissä turvallisemmin. 

Vastaa