Mikä on VPN
VPN (Virtual Private Network) eli virtuaalinen erillisverkko on tapa, jolla kaksi tai useampia yrityksen verkkoja voidaan yhdistää julkisen verkon yli muodostaen näennäisesti yksityisen verkon. Nykyisin VPN-määritelmä on laajennettu koskemaan myös yksittäisten etätyöasemien liittämistä yrityksen verkkoon.
VPN-verkon yksityisyys ja tietoturva voidaan hoitaa joko fyysisesti tai salauksella.
Turvallisempi internet on klikkauksen päässä
Internetin selaamisen ei tarvitse tarkoittaa tietojesi paljastamista. Pidä tietosi yksityisempinä ja paremmassa suojassa, teit sitten verkko-ostoksia tai käytit kahvilan verkkoa.
Pidä internetinkäyttösi yksityisenä ja itsesi turvassa hakkeroinnilta, seurannalta ja tungettelevilta yrityksiltä.
VPN salaa dataliikenteesi muodostamalla sille eräänlaisen putken. Tietoliikenteesi kulkee putkessa suojatulle palvelimelle ja vasta sitten sivustolle tai sovellukseen, jonne olet menossa – esimerkiksi Facebookiin tai verkkokauppaan. Näin vpn hämärtää laitteesi fyysisen sijainnin
VPN salaa koko tiedonsiirron
Kun sinulla on yhteys VPN-palvelimelle, kaikki internet-tiedonsiirtosi salataan. Tämä tarkoittaa sitä, että kukaan ei näe tekemisiäsi verkossa – ei edes oma verkko-operaattorisi. Tämän ansiosta operaattori ei voi tahallaan hidastaa liittymääsi esimerkiksi pelaamisen, suoratoiston tai muun verkkoa rasittavan toiminnan aikana.
Salaus myös estää hakkereita näkemästä arkaluontoisia tietojasi, joita syötät erilaisille verkkosivuille – esimerkiksi salasanoja. Salaus on erityisen tärkeää julkisessa WiFi-verkossa, koska siellä kyberrikollisten on todella helppoa kaapata käyttäjien tiedonsiirtoa. VPN varmistaa sen, että vaikka jokin taho onnistuisi kaappaamaan tiedonsiirtoasi, sitä on kuitenkin mahdoton avata ja lukea.
Mihin tarkoitukseen voin käyttää vpn:ää?
Vpn:ää käytetään yleisimmin näihin kolmeen tarkoitukseen:
1. Nettiselauksen suojaaminen avoimissa wifi-verkoissa
Avoimet wifi-verkot ovat lähtökohtaisesti turvattomia. Myös salasanalla varustettu wifi-verkko voi olla suojaton – esimerkiksi silloin, jos salasanaa jaellaan kaikille vaikka kuppilan seinällä tai hotellin vastaanotossa. Vpn:ää käytetäänkin yhä enemmän tiedonkeruulta suojautumiseen avoimissa wifi-verkoissa – niin kotimaassa kuin ulkomaanmatkoillakin.
2. Oman sijainnin salaaminen
Vpn:ää käyttäessäsi laitteesi näyttää sijaitsevan siellä, missä valitsemasi vpn-palvelin on – vaikka Australiassa. Siksi oman maan nettisensuuria kiertävät ja laitonta sisältöä lataavat käyttävät vpn:ää.
Kun vpn on käytössä, mainostaja ei löydä käyttäjää yhtä helposti. Koska sijaintisi on virtuaalinen, sähköpostien lähettäminen voi olla hankalaa Meilien lukeminen kyllä onnistuu, vaikka vpn on päällä.
Jos matkustat nettiyhteyksiä sensuroivaan maahan, kuten Kiinaan tai Venäjälle, vpn on paras asentaa jo kotimaassa. Muuten esimerkiksi some-päivitykset saattavat jäädä reissulta tekemättä.
3. Maaestojen kierto eli maarajoitettujen sisältöjen katselu
Vpn tunnetaan parhaiten maaestojen kiertämisestä. Aikaisemmin suoratoistopalvelu Netflixin runsaaseen USA:n tarjontaan pääsi käsiksi valitsemalla Yhdysvalloissa sijaitsevan vpn-palvelimen.
Seuraavan osion tekstilähde on YLE:n digitreenit-sivusto
Toimiiko netti huonommin, jos valitsemani vpn-palvelin on maapallon toisella puolella?
Palvelimen sijainti vaikuttaa aina verkon nopeuteen.
Lähelläkin oleva vpn-palvelin hidastaa nettiyhteyttä hiukan. Jos vaihdat toisella puolen maapalloa sijaitsevaan palvelimeen, surffailu hidastuu enemmän. Jotkut vpn-sovellukset ehdottavat itse netin käytön nopeuden kannalta parasta sijaintia.
Omaa virtuaalisijaintiaan on helppo vaihtaa vaikka joka päivä. Palvelinten valikoima vaihtelee: Joillakin vpn-palveluilla on vain muutama palvelin, toisilla sijaintinsa voi valita kymmenien paikkakuntien listalta.
Tekeekö vpn netin selaamisesta täysin turvallista?
Ei tee. Vpn tekee kyllä surffailusta turvallisempaa: Se tuo yhteyteen yhden suojauskerroksen lisää. Kun käytät vpn-palvelua, siirrät kuitenkin luottamuksesi palvelun tarjoajalle. Valitse siis vpn-ohjelmasi tai -sovelluksesi huolella.
Torjuuko vpn myös haittaohjelmat?
Ei torju. Vpn suojaa yhteyttäsi ja yksityisyyttäsi, virustorjunta suojaa laitettasi. Hyvä vpn-palvelu kyllä myös suodattaa haittasivuja tai varoittaa, jos olet avaamassa haitallista sisältöä.
Maksullinen vpn nielaisee noin 3-10 euroa kuussa. Uskallanko ottaa ilmaisen vpn:n?
Pääsääntöisesti maksulliset versiot ovat turvallisempia, mutta myös niiden joukosta on löytynyt tietoturva-aukkoja.
Joitakin maksullisia vpn-palveluja voi kokeilla ilmaiseksi muutaman päivän ajan. Aloittelija saa kokeilusta lähinnä sen tiedon, onko palvelua helppo käyttää vai ei.
Pitääkö vpn laittaa erikseen päälle ja pois?
Ei tarvitse. Moni käyttäjä pitää vpn:ää aina päällä. Riippuu palvelusta ja omasta laitteesta, kuinka hyvin se onnistuu.
Sovellus tietenkin kuluttaa akkua. Toisaalta vpn myös estää seurantaa ja tiedonkeruuta ja voi sitä kautta vähentää virrankulutusta.